Siffrorna för 2023 visar att gränshandelskunder återvänder till gamla trakter trots andra faktorer som ökade energipriser, räntor och inflation. Omsättningsutvecklingen för de center som Remix Consulting förvaltar, nämligen Strömstad Shoppingcenter och Långflon Shoppingcenter, visar en positiv utveckling. En kort sammanfattning och några tankar om julhandeln följer nedan:
1. halvår
Under första halvåret ser vi en positiv utveckling, och Strömstad Shoppingcenter hade en ökning av antalet besök med 20% och en ökning av omsättningen med 15%. Gemensamt för dessa center är att de i stor utsträckning är destinationer för shoppingturister, där resenärer som besöker en plats har som mål att köpa varor och gör det nästan som en fritidsaktivitet, utöver andra upplevelser.
Långflon Shoppingcenter, som ligger mitt emellan attraktiva skiddestinationer, har trots detta sommaren som sin högsäsong och hade en ökning av besök under första halvåret med 12% och en ökning av omsättningen med 18%.
Julhandeln
Nu i december publiceras prisjämförelserna för julhandeln i Sverige, och i dagens artikel från DN (21.12.2023) jämförs en kundvagn från Maximat Nordby med en motsvarande från MENY CC Vest. Fläskkött, korv, pepparkakor, lingonsylt, kaffe och ost är några av produkterna som jämförs, och prisskillnaden för varorna är respektive 1100 kr billigare för kundvagnen i Sverige och 900 kr billigare om man justerar för kilopris.
Kilde: Dagens Næringsliv 21.12.2023
Med en prisökning på cirka 20% på mat och alkoholfria drycker i Norge från tredje kvartalet 2019 till tredje kvartalet 2023 är detta inte förvånande för oss som förvaltar köpcentrum i Sverige.
Fler använder inköpslistor
Hittills i år har vi haft en omsättningsökning på 12,7% jämfört med förra året i våra butiker på Strömstad Shoppingcenter, och en ökning av besökare på nästan 7%. Även på Långflon Shoppingcenter ser de en ökning i omsättningen. Hittills i år är denna ökning 7,9%. Det visar att den genomsnittliga kundvagnen innehåller fler varor än tidigare, och inköpsresorna planeras noggrannare. Vi använder inköpslistor och köper mer medvetet de varor som fortfarande är billigare i Sverige än i Norge. Det bekräftar också siffror från SSB där genomsnittsbeloppet per dagsutflykt har ökat från 1 550 kr år 2019 till 1 759 kr i tredje kvartalet 2023.
Enligt siffror från insiktsplattformen Plaace har tillväxten inom handeln i Norge varit -3% från 1 januari i år till 20 december. En hög räntenivå och högre boendekostnader kan förklara delar av denna förändrade bild, men de höga priserna är inte uteslutande ett resultat av styrräntan. Till exempel har norska avgifter på tobak och alkohol bidragit till att Strömstad, med sina knappa 6 300 invånare, är Sveriges största systembolag med 3 miljoner kunder varje år
Bildekilde: Plaace.no, oppdatert 21.12.2023
Valutaskillnaden påverkar inte köplusten
Det har varit mycket fokus i år på ökade livsmedelspriser både i Norge och Sverige, samt valutakursen mellan våra två länder. Om vi ser historiskt på valutakursen har den inte påverkat gränshandeln, och vi vågar påstå att den inte gör det i år heller. Tabellen från Norges Bank nedan visar att den norska kronan försvagades under 3 månader (mars, april och maj), stärktes under sommarkvartalet, försvagades mot hösten, och nu i december är den åter på väg att stärkas där valutan nu visar NOK 1,01 mot SEK 1,00.
SSBs valutakurs NOK mot SEK, oppdatert 21.12.2023
Så även om det har varit en tuff tid, som har påverkat alla etablerade aktörer, handlar det alltid om att anpassa sig och ompröva lösningar som möter konsumentens önskemål och behov. Vi tror på utveckling och varje enskild butiks möjlighet att bli kundens favorit med rätt sortiment och service i kombination med aktiviteter och upplevelser. Både de sista shoppingdagarna 2023 och in i det nya året.