Sök
Close this search box.

Kronen på kraftverket

Kronen på kraftverket

Battersea Powerstation, et landemerke for Londons innbyggere fra 1939, men ble verdenskjent som coverbilde på Pink Floyd sitt album Animal fra 1977. Da tok også energiproduksjonen her slutt og bygget deklarert et kulturminne. Ny energi skulle inn og en rekke investorer  har oppgjennom sett og kjøpt mulighetene for både fornøyelsespark og filmstudio med mer. Ettersom årene gikk og pengene rant ut av investorenes lommer, ble kombinasjonen av en enorm gjeldsbyrde, bevaringkrav av det nedlagte kraftverkskallet, tilstedeværelsen av en avfallsstasjon og en utvidelse av London Underground, krevende for kommersiell utvikling.

Et flammende alter i det moderne maktens tempel, var en tittel #DailyHerad brukte i sin tid om kraftstasjonen, men mange trodde vel at kraften og energien var ute av bygget og området for godt.  

Så i 2012 kunne BBC endelig melde om at et endelig salg var gjort til et malaysisk konsortium, og ombyggingsplanen av området besto av butikker, kafeer, restauranter, kunst- og fritidsfasiliteter, kontorlokaler og boliger. Nå 10 år senere kan den kraftfulle visjonen oppleves, og man kan ikke annet enn å bli imponert over denne innovative og spennende destinasjonen som blander gammel og ny arkitektur på en kraftfull måte. Selve bygningen som en gang produserte energien som gjorde det mulig for folk å spise, drikke, handle og leke i byen, er nå arenaen for en ny generasjon hvor de kan gjøre dette sammen.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet
Battersea Power Station sine ikoniske tårn gir nå en utsikt over byen.

Likevel gjenstår mye arbeid for å skape det virkelig gode kommersielle grunnlaget for en stabil leietakermix. Kjente merkevarer som Uniqlo, Hackett, Swatch, Nike, Lululemon med fler har åpnet, men mange gjenstår og store shopfronts var preget av «Coming soon» budskap. Gjennom en guidet tur med utviklingsselskapet fortelles det likevel om en optimisme på utleiesiden som også her har vært preget av pandemien. Av sammenlignbare tall kunne de også vise til like høye besøkstall her som på Westfield White City, som er en benchmark for shopping i seg selv, og som vil støtte utleiegraden som snart når 95%.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet
Store fellesarealer med plass til aktiviteter og Pop up aktører

Man kan ikke leve godt, elske godt eller sove godt uten å spise godt.

Virginia Woolf

Nå er det jo likevel ikke den typiske shopping destinasjonen vi her besøker. Store ankerfester som de store magasinene vi tidligere så skapte gravitasjon på tradisjonelle kjøpesentre i UK, mangler på Battersea, for her handler det vel så mye om å leve og være sammen. Et stort utbud av restauranter og cafeer både på utsiden og innsiden sørger for at ingen går sultne herfra. Kjente merkevarer som #GordonRamsay Street Pizza på utsiden, plassert under Grosvenor Bridge jernbanebuer er et helt greit sted for en rask lunsj, cocktail etter jobb eller avslappende middag, så lenge du tåler å høre toget riste litt i bygget ved passering.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet
Gorden Ramsay Street Pizza

Innvendig i the Turbin Hall finner du en litt mer oppgradert Gorden Ramsay Bread Street Kitchen & Bar, en restaurant som gir en litt mer distinkt «New York Loft feeling». Så der vi som turister søker en London feeling, blir vi her også invitert til den andre siden av Atlanteren.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet
Veggpryden i kaffebaren Black Sheep.

Som alle nye områder som utvikles med bolig, kreves det også her en andel av Sosical Housing for de som får bostøtte. Men skal man kjøpe seg sin egen leiglighet, er det imidlertid ikke for alle å bo på Battersea, og sistnevnte kokk Ramsay var en av kjendisene som flyttet inn på området. Ser vi på arkitekturen på boligdelen tegnet av #FrankGehry og materialene som er brukt forstår vi jo at dette koster.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet
Frank Gehry arkitektur

Å skulle skape ytterligere et miljø for de store kontorgigantene ble spådd nord og ned, men når Apple i 2016 annonserte samlokalisering og nytt hovedkontor for 1400 London-ansatte i kraftverksbygningen, ble kronen på verket satt og et viktig gravitasjonspunkt skapt. Med Apple kommer mest sannsynlig mange andre firmaer og dette vil prege både hvordan boliger, butikker, restauranter og andre tjenestetilbud vil utvikle seg for hele området i tiden fremover.

For kraftverket dette arbeidet representer er jo formidabelt og faktisk  «kronet» da Kongen av Malaysia klippet snoren under åpningsseremonien av Battersea Power Station.

Det tok ikke en dag å bygge Rom, det gjør det heller ikke på Battersea, men gresset var grønt på utsiden og lover godt for en ny vår i vente. 

Del:

Anbefalt å lese

Kinderegget OMA

På Kolbotn torg i Nordre Follo kommune hittar vi återbruksbutiken OMA. OMA är en kommunal återbruksbutik och arbetsutbildningscenter

Følg oss:

Kontakt oss