Første kvartal med påsken er over, og de første resultatene fra Norsk og Svensk handel har kommet inn. Våre handlevaner analyseres og debatteres av eksperter, og det er ingen tvil om at handel på grensen er like aktuelt som det alltid har vært. For med økte renter, strømpriser og matvarepriser ser den norske forbrukeren seg rundt etter alternativer og grensehandel lokker nordmenn over også i 2024.
I løpet av 2023 la vi igjen hele 9,7 milliarder i nabolandet ifølge SSB , og de mest populære varene er dagligvarer som brus og mineralvann, kaffe, godteri og kjøtt. Likevel utgjør alkohol, snus og sigaretter/tobakk omtrent en fjerdedel av handlekurven. 1. januar 2023 ble tobakkskvoten halvert, og nordmenn kunne nå bare ta med seg ca. fem røykpakker i motsetning til de tidligere ti. Det er indikasjoner på at nordmenn med en geografisk nærhet til grensehandelen, som bruker tobakk selv eller kjøper for andre, derfor tar turen hyppigere over grensen. I fjor dro vi på ca 4,7 millioner dagsturer over grensen, og brukte omtrentlig 1981 kr pr. tur, ifølge samme statistikk fra SSB.
Svensk Påskehandel Sunny-Side Up
En prognose gjennomført av svensk handel spådde egg som den store favoritten på påskebordet i år igjen, og Sverige hadde ikke en lignende mangelsituasjon som Norge. «Påskeeggene fant man i Sverige» kunne VG melde.
-Vi følger utviklingen nøye og påskehandelen er en viktig uke for oss, sier Marianne Mazarino Håkonsen, daglig leder i Remix Consulting. Remix Consulting utvikler og forvalter handelseiendommer i Norge og Sverige.
Våre faktiske tall korrelerer med hva DNB legger frem av innsikt om dagsturer og omsetning i første kvartal, men vi ser en høyere omsetning enn den DNB rapporterer i januar og februar. Noe av årsaken er nok at vi også har et sortiment som treffer den svenske lokalbefolkningen i tillegg til de norske dagsturistene. Det er likevel viktig å understreke at DNB’s modell befolkningsjusterer kundenes kortbruk én dag i løpet av en rullerende sjudagersuke, så de vil nok treffe bedre på trend over tid.
Årets første statistikk
Tallene hittil i 2024 viste oss at grensehandelskunden fant veien tilbake til gamle trakter til tross for andre faktorer som økte energipriser. Besøk- og omsetningsutviklingen for de sentrene som Remix Consulting forvalter, henholdsvis Strömstad Shoppingcenter og Långflon Shoppingcenter, viser en svært god utvikling.
1. kvartal
For Strömstad Shoppingcenter hadde en vekst i omsetningen på over 28% i 1. kvartal 2024 mot 2023 og over 18% besøksvekst. Noe av årsaken til den høye omsetningsveksten finner vi i påskeuka, som i fjor la seg til 2 kvartal. Sammenligner vi påsken 2024 mot påsken 2023 fikk Strömstad Shoppingcenter en omsetningsvekst denne uka på 19% med en vekst i besøkende på 15%.
Påsken er årsaken til den høye omsetningsveksten i 1. kvartal også for Långflon Shoppingcenter, som hadde i 1 kvartal en vekst i omsetningen på 25 % mot 2023 og en vekst i besøkende på hele 12 %. Påsken isolert hadde en omsetningsvekst på 22% mot påsken i 2023.
Spådommer for 2024
I hvilket kvartal påsken, som en av de virkelig store grensehandelshøytidene, legger seg i er relevant når en måler årets kvartal opp mot fjorårets. «Med en god påske også i 2023 forventer vi at den store økningen kompenseres noe i 2. kvartal når vi måler mot 2023» sier Mia Danielsson, kjøpesenterleder på Strömstad Shoppingcenter. Vi tror likevel på et godt år i 2024, med spesielt Willys som en dagligvareforretning nordmenn har fått øynene opp for den siste tiden, avslutter Mia.