Søk
Close this search box.

Secondhand konsepter i front

Kanskje er dette løsningen i et mer utfordrende marked for kjøpesentre og handelsplasser?  

Secondhand konsepter i front

Fra Veldedighet til VIP

Rewear, Cirkulær og Kirppis er kanskje ukjente konsepter for mange, men de med flere står for en formidabel vekst og ekspansjon i bruktmarkedet de siste årene. Nye forretningsmodeller som kobler kjøpere og selgere av brukte klær og varer er mer populært enn noen sinne og i tråd med økt miljøansvar står vi overfor et gjenbruksgjennombrudd.

Som følge av dette ser vi nå at konseptene strammes til og videreutvikler tydelige profiler som i større grad skal treffe sine respektive målgrupper. Rewear, med sitt kule og edgy image, Cirkulær med sitt fokus på kvalitet og merkevarer, og Kirppis med sin familievennlige tilnærming.

Skattejakt og endorfinrush 

Nysgjerrig på disse ulike forretningsmodellene, måtte vi jo selv prøve ut noen av konseptene med fokus på salg av klær. Med fysiske butikker har de på ultra kort tid skjønt behovet for en digital kundereise og hvordan denne påvirker både kjøper og selger. Som selger ble en morsom oppdagelse at pushvarsel effekten trigget nysgjerrigheten også her. Alle hjernens belønningssystemer blusset opp hver gang det «plinget» og bekreftet et salg, og nye hundrelapper la seg i den digitale lommeboka. Da var jo også ens egen skattejakt etter et realt kupp et tastetrykk unna, og det hele ble en fornøyelig ettermiddagsaktivitet og en digital handletur.

Kjøpesentrenes nye favoritter

Vi er ikke de eneste gjenbruksentusiastene, for en av de viktigste driverne for gjenbruk går nå fra nøysomhet og skam til å bli lyst. Hele 48% av Norges befolkning forsøker å tenke etikk og miljø når de shopper og fra Remix sin undersøkelse i 2023 hadde mer enn 57 % av de spurte handlet brukte gjenstander og når det gjelder alder så topper de unge statistikken da hele 71 % av de under 30 har handlet. Likevel tar holdningsskapende arbeid tid og når det gjelder forbrukernes preferanser vil de fortsatt ha produkter med kvalitet, også når de gjenbrukes. Derfor ser vi at de beste gjenbruksbutikker og Secondhand konsepter nå har gjort sitt inntog i kjøpesentrene og blir omfavnet av en rekke eiendomsaktører.

Store sentre som Vinterbro, Sandvika og Åsane Storsenter, AMFI Moa, City Syd og Sørlandssenteret har åpnet gjenbruksbutikker, og butikkene viser seg som attraktive leietakere i et marked preget av stadig tøffere kamp om kundens kroner. For med lave varekostnader og ingen valuta risiko har disse butikkene mulighet til å score på andre parametere kundene forventer og etterspør. De har gode teknologiske løsninger for å lette kundereisen for kjøp og salg, aktiviteter og kunnskapsformidling i butikk samt oppfølging og kundeservice preget av entusiasme for et bærekraftige miljø. Men også det sosiale bærekraftperspektivet står sentralt for mange og Kolbotn torg var det første kjøpesenteret i Norge som åpnet en gjenbruksbutikk med arbeidstrening for unge personer.

Fra spede begynnelser til store suksesser


Aktøren Det gule Hus og Kirppis har begge 11 butikker hver, etablerte både i hovedgata i norske bysentrumskjerner og kjøpesentre. De startet begge i 2019, og har til tross for pandemien operert og ekspandert med en imponerende fart. Andre nisjebutikker med samme forretningsmodell basert på provisjonssalg som iSustain, NestenNy og DinNeste har garantert ekspansjonsambisjoner og kanskje er dette løsningen i et mer utfordrende marked for kjøpesentre og handelsplasser?  

Del:

Anbefalt å lese

Key take-aways fra NCSC Awards og kommersiell stedsutvikling

Vi i Remix Consulting forvalter den norske grenen av NCSC, og har fulgt juryen og finalistene gjennom våren og frem til prisutdelingen. Under får du våre betraktninger på god kommersiell stedsutvikling, hvilke grep som gir deg både kunder og leietakers oppmerksomhet og noen spådommer om fremtidens utvikling.

Følg oss:

Kontakt oss