Søk
Close this search box.

Kinderegget OMA

På Kolbotn torg i Nordre Follo kommune finner vi gjenbruksbutikken OMA. OMA er en kommunal gjenbruksbutikk og arbeidstreningssenter.

Kinderegget OMA

OMA står for Ombruk, Miljø og Arbeidstreningssenter, og holdt tidligere til i lokaler på Sofiemyr, men i oktober 2020 åpnet de i nytt og stort lokale på Kolbotn Torg, et kjøpesenter som eies av den nordiske kjøpesenterkjeden Citycon. Gjennom arbeidstrening med vekt på gjenbruk av avfall, har OMA en visjon om å forberede og kvalifisere den enkelte som har falt utenfor yrkeslivet til jobb eller skole som kan føre til en fast jobb.

Først i Norge

Tidligere avdelingsleder i Oma Nora Charlotte Isachsen kom i kontakt med Marianne Thoresen-Larsen, senterleder på Kolbotn torg og sammen startet da samarbeidet som har ledet fram til dagens butikk.

– Kolbotn torg er det første kjøpesenteret i Norge som har en gjenbruksbutikk med arbeidstrening. OMA jobber etter den såkalte trippel bunnlinje, som betyr at menneskelig, miljømessig og økonomisk gevinst skal være likestilt og dette tilfører senteret en stor verdi. Vi var veldig glade for å få dem hit, sier Marianne Thoresen-Larsen. 

Et kinderegg av et konsept

Lene Lothe, daglig leder i OMA kan fortelle at OMA er blitt et flott og vellykket tiltak som gir mennesker verdifull arbeidstrening og ikke minst en vei inn i arbeidslivet til de som har falt utenfor. Nordre Follo kommune, som driver OMA, har gjennom en fast avtale med Kolbotn Torg fått en svært god beliggenhet nær kollektivtrafikk og der kundene ferdes til daglig, og tilbudet har blitt tatt godt imot av lokale og tilreisende kunder.

Her kan kundene kjøpe alt fra glass og keramikk, pyntegjenstander, bøker, klær, sko og accessoirer, tekstiler leker, sportsutstyr, kjøkkenutstyr, småelektrisk og bilder.  Eller de kan levere inn noe de selv ikke lenger bruker.

-Det er jo et kinderegg dette prosjektet, for kundene kan levere inn sine brukte gjenstander og de kan kjøpe annet de trenger billig, samt at vi alle her på Kolbotn Torg får bedre kjennskap til og deling av kunnskap om gjenbruk og ombruk i kombinasjon med arbeidstrening for de som har falt utenfor jobblivet, sier Lene Lothe entusiastisk.  

Arbeidstreningsprogrammet innebærer læring om sortering mellom bruk og kast og hvordan varene forberedes for utplassering i butikken, prising og det som andre butikker kalles «merchandising» for her skal de presenteres på best mulig måte. Videre er det å stå i kassen et stort steg for mange, så her går opplæringen i ulike steg for hver enkelt.

Årets  Nyskapningspris for 2022

Gode krefter tenker godt sammen, og som et resultat av OMA kom også ideen til RUFUS.

– I Rufus barnebutikk kan kundene selge og kjøpe klær og utstyr til barn. Salget fra butikken er på kommisjon og bidrar til økt gjenbruk. Barneklær er en stor forbruksvare som jo er litt vanskelig å bruke år etter år, da et barn endrer størrelse hele 8 ganger i løpet av sine to første leveår, sier Lene. Så her så vi mulighetene for dette konseptet på Kolbotn Torg og hun retter samtidig en stor takk til alle kunder, selgere, ansatte og Kolbotn torg som har realisert butikken.

Butikken har uten tvil vært godt mottatt av kundene, og ekstra gjevt var det for alle involverte å få årets nyskapingspris i Nordre Follo Kommune etter kun kort tids drift. For med Rufus barnebutikk har kommunen sammen med innbyggerne skapt en arbeidsplass for unge under 29 år i NAV-systemet, som var utenfor arbeidslivet.

Nettopp dette var også statsminister Jonas Gahr Støre imponert over under sitt på besøk.

Han uttrykte stor begeistring for de som jobber med å legge til rette for at butikken på Kolbotn torg er et utstillingsvindu for noe vi trenger mer av, både bærekraft og det å få gi mennesker en sjanse i arbeidslivet.

Ringvirkninger på flere plan

Som alle andre butikker må også OMA butikken rengjøres daglig og OMA har engasjert foreningen Utafor Boksen som samarbeider tett med både innbyggere, privat næringsliv og det offentlige om alternative veier til utdanning og jobb. De har nå sertifiserte renholdere som blir en del av dette felleskapet.

Ordføreren i Nordre Follo – Hanne Opdan sier i et oppslag på kommunens FB side at OMA er et flott og vellykket tiltak som gir mennesker verdifull arbeidstrening og en vei inn i arbeidslivet. Vi er opptatt av å ha lokalsamfunn som inkluderer alle og gir folk ulike muligheter, sier Opdan.

Den 15. august under Arendalsuka, skal Lene Lohne fra OMA delta i en panelsamtale med representantar fra Norrøna, Citycon, NCSC,  Remix Consulting under tema Nye sirkulære forretningsmodeller i handel i regi av Playroom Event på:   Lille Andevinge – Nedre Tyholmsvei 10

Del:

Anbefalt å lese

Dyrtid og andre festbremser

Det kommer en tid etter dyrtiden. Det gjelder å stålsette seg i steds- og utviklingsprosjekter nå, og se frem imot fremtidig snorklipping med forhåpentligvis bærekraftige og solide konsepter.

Følg oss:

Kontakt oss