Dyrtid og andre festbremser

Det kommer en tid etter dyrtiden. Det gjelder å stålsette seg i steds- og utviklingsprosjekter nå, og se frem imot fremtidig snorklipping med forhåpentligvis bærekraftige og solide konsepter.

Dyrtid og andre festbremser

Historisk sett har samfunnet vært gjennom ulike kriser, og hver gang handler det om å overleve og forhåpentligvis komme styrket ut på den andre siden. Den nåværende perioden med økte renter og matvarepriser har fått betegnelsen “Dyrtid”, og dessverre ser det ut til at dette vil bli årets ord, preget av bekymring og økonomiske justeringer.

Omstilling under økonomiske omveltninger

Fra 1. januar til 17. oktober i år har Norges befolkning redusert sitt forbruk innenfor segmentet «mat og opplevelser» med hele 8,44% i følge korttranssaksjonsdata fra Bankaxept, sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig har antallet aktører innenfor samme segment økt, og det har aldri vært flere å velge mellom. Utfordringen ligger ikke i mangfoldet av gode konsepter, men snarere i kampen om den gjennomsnittlige nordmannens disponible inntekt. Trange økonomiske tider betyr mindre penger til overs for luksus, opplevelser og materielle goder. Sterke og robuste aktører med god økonomisk soliditet er nøkkelen til overlevelse. Den tidligere vinnerformelen med rask ekspansjon, en formel som har vist seg effektiv for aktører som Normal og Askeladden og Co., er i rask retrett. Konsepter tilpasset den rådende tidsalder og forventninger, fleksible organisasjoner som raskt kan allokere ressurser, og et økt fokus på tjenesteytelse vil være avgjørende i tiden som kommer. Omstillingen er allerede i gang, og selv om den pågående økonomiske stormen kanskje kan virke som en festbrems for steds- og eiendomsutvikling, har samfunnet tidligere vist sin evne til å overvinne slike økonomiske utfordringer.

 

Forbilder og gode forretningsmodeller

Akkurat nå er aktøren Yellow, som oppkjøper andres varelager for å deretter selge det i butikk, svært relevant. Ordspråket “Den enes død er den andres brød” har sjelden vært mer treffende. Applikasjoner som Tise og Tings, som fokuserer på å ta vare på det man allerede har og ta bærekraftige forbrukervalg, har vært på alles lepper en stund allerede. La oss heller ikke glemme den pågående diskusjonen om de utallige måtene kunstig intelligens (AI) kan brukes på for å øke salg og forbedre kundeopplevelsen. Vi ser allerede ulike AI-løsninger som skal hjelpe deg med å ta de riktige valgene på nettet og i butikken, og dermed redusere risikoen for returer og feilbestillinger. Dette er en vinn-vinn-situasjon for både forbrukere og selgere. Konsepter som kan tilby et bredt utvalg av varer og tjenester på ett sted, for eksempel Sommerro med både hotell, spa, restaurant, konserter og arrangementer, representerer et annet utmerket eksempel på et tidsaktuelt konsept akkurat nå.

Slike former for clustringer kan vise seg avgjørende for kundenes villighet til å besøke et spesifikt sted. Clustringen av luksusbutikker i Karl Johans sidegater, vin og restauranter på Aker Brygge, samt champagne og østers på Solli, er nøye planlagt. Det representerer en langsiktig strategi med mål om å utvikle et sted som umiddelbart skaper en forbindelse hos besøkende. Dermed økes også deres villighet til å bruke penger der. Det handler om å skape en varig tilstedeværelse som strekker seg utover et enkeltstående konsept som ikke fungerer som forventet. Men hva er det egentlig som skaper et attraktivt offentlig eller kommersielt rom der folk ønsker å tilbringe tid? Er det stedet i seg selv, eller er det samspillet mellom stedet og konseptene som skaper denne tiltrekningskraften?

Å stålsette seg gjennom stormen

Det kommer en tid etter dyrtiden. Det gjelder å stålsette seg i steds- og utviklingsprosjekter nå, og se frem imot fremtidig snorklipping med forhåpentligvis bærekraftige og solide konsepter. Inntil den tid handler det om å ta kloke og gjennomtenkte valg. Vi i Remix Consulting bistår NCSC (Nordic Commercial Spaces & Communities) i deres arbeid med å sette søkelyset på, og formidle kunnskap om både det som rører seg i bransjen akkurat nå, og tendensene som kan forme retail- og eiendomsbransjen varig og over tid. Vår erfaring, ekspertise og kontaktnettverk fra bransjen setter et norsk perspektiv på en nordisk organisasjon, og bistår bransjen med utfordringer og muligheter på tvers av sektorer, bransjer og landegrenser.

Del:

Anbefalt å lese

Key take-aways fra NCSC Awards og kommersiell stedsutvikling

Vi i Remix Consulting forvalter den norske grenen av NCSC, og har fulgt juryen og finalistene gjennom våren og frem til prisutdelingen. Under får du våre betraktninger på god kommersiell stedsutvikling, hvilke grep som gir deg både kunder og leietakers oppmerksomhet og noen spådommer om fremtidens utvikling.

Følg oss:

Kontakt oss