Søk
Close this search box.

Langt fra harry!

Grensehandelen mellom Norge og Sverige skaper nye overskrifter. Interessen for det som for mange har vært beskrevet som harry-handel viser deg å være langt fra harry.

Langt fra harry!

Grensehandelen mellom Norge og Sverige skaper nye overskrifter. Interessen for det som for mange har vært beskrevet som harry-handel viser deg å være langt fra harry. Det ser vi på tallene som nylig ble lansert av DNB sitt innsiktsteam for andre kvartal i både kortbruk og antall dagsturer.

– Vi tenker at det å handle smart heller er ganske folkelig og ujålete. Hele Norge er i større eller mindre grad representert blant statistikken, sier Marianne Håkonsen i Remix Consulting, som forvalter Strömstad Shoppingcenter og Långflon Shoppingcenter.

Med en endring i konsumprisindeksen fra juni 2021 til juni 2022 på hele 6,3 prosent, merker den norske kunden at lommeboka er blitt slankere. Det påvirker uten tvil forbruket direkte når prisene for bolig, lys og brensel øker med hele 8,3 prosent, mat og alkoholfrie varer øker med 5 prosent og alkoholholdige drikkevarer og tobakk øker med 3,3 prosent. Og det er nettopp de siste to varegruppene nordmenn reiser til Sverige for å handle billigere.

Som følge av sammenslåingen av 51 kommuner til Viken, blir den samlede geografiske fordelingen litt mindre detaljert, da kunder fra Hemsedal til Halden står for 52 prosent av de 1,3 millioner dagsturene som er registrert i andre kvartal. Likeledes står Viken for 1,2 milliarder eller 52 prosent av den totale kortbruken på 2,3 milliarder i andre kvartal, viser tallene fra DNB. Fra tidligere kommunestatistikker vet vi at Asker, Drammen og Lillestrøm topper statistikken, og har dratt kortet med hele 2100 kroner per dagstur. Men økningen i kortbruken blant innbyggere fra Viken økte også vesentlig fra første til andre kvartal med hele 57 prosent, og utgjør da den største kundegruppen for grensehandel.

Ser vi på Innlandet står innbyggerne fra dette fylket for 12 % av alle dagsturer og total kortbruk. Tallene for andre kvartal viser da at de også har fått opp handlelysten, for kortbruken økte med hele 66,5 % fra første til andre kvartal. 

Oslo står for 10 % av alle dagsturer og Oslofolket økte antall dagsturer med 58% fra første til andre kvartal. De topper da også kortbruk statistikken og bruker i snitt 2100 kr per dagstur og tall for andre kvartal viser at kunder fra Oslo står for 12 % av kortbruk summen totalt.

Størst økning har likevel kommuner lengst fra grensen som samlet utgjør 18% av det totale volum i kortbruk og dagsturer. 

Sommermåneden juli er likevel den viktigste perioden for grensehandel og det gjelder også for Långflon Shoppingcenter, 3 mil syd for Trysil, og Strömstad Shoppingcenter, en 12 minutters kjøretur fra den norske grensen. 

Hos Långflon Shoppingcenter økte antall besøkende i juli måned 2022 med 20 prosent fra samme periode i 2019, som brukes for å sammenligne våre såkalte «normale» tall før pandemien stengte grensene. 

I Strömstad Shoppingcenter har de også hatt det travelt i juli. Her økte antall besøkende sammenlignet med juli 2019 med 14 prosent og omsetningen samme periode økte med 20 prosent. Så enten kunden harry-handler eller ei, så er en ujålete handel rett og slett tilbake som før.

Kilder; DNBs innsikt

*Store norske leksikon; Harry; Ordet kan også bety ujålete, folkelig eller jordnær.

Del:

Anbefalt å lese

Key take-aways fra NCSC Awards og kommersiell stedsutvikling

Vi i Remix Consulting forvalter den norske grenen av NCSC, og har fulgt juryen og finalistene gjennom våren og frem til prisutdelingen. Under får du våre betraktninger på god kommersiell stedsutvikling, hvilke grep som gir deg både kunder og leietakers oppmerksomhet og noen spådommer om fremtidens utvikling.

Dyrtid og andre festbremser

Det kommer en tid etter dyrtiden. Det gjelder å stålsette seg i steds- og utviklingsprosjekter nå, og se frem imot fremtidig snorklipping med forhåpentligvis bærekraftige og solide konsepter.

Følg oss:

Kontakt oss